FENOFEM’21 Sanayi Sanal Fuarı Açıldı

PAYLAŞ

Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temellerinin atılması ve Karabük’ün kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, Karabük Üniversitesinde 5. Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu, Uluslararası Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Sempozyumu ve Karabük Üniversitesi ile Karabük Ticaret Sanayi Odası ortaklığında yapılan Uluslararası 3 Nisan FENOFEM “Demir ve Demirdışı Metaller” Sanayi Sanal Fuarı’nın açılışı yapıldı. Program, pandemi nedeniyle zoom platformu ve aynı zamanda Karabük Üniversitesi resmi youtube hesabı üzerinden birçok ülkeye canlı verildi.

Karabük Üniversitesinde 5. Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu, Uluslararası Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Sempozyumu ve Karabük Üniversitesi ile Karabük Ticaret Sanayi Odası ortaklığında yapılan Uluslararası 3 Nisan FENOFEM “Demir ve Demirdışı Metaller” Sanayi Sanal Fuarı’nın açılışı Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan tören açış konuşmaları ile devam etti. Uluslararası 3 Nisan FENOFEM ‘Demir ve Demirdışı Metaller’ Sanal Sanayi Fuarının açılış törenine Vali Fuat Gürel, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker, İl Jandarma Komutanı Albay Bahtiyar Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Kardemir Genel Müdürü Necdet Utkanlar, TSO Başkanı Mehmet Mescier, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Karabük Valisi Fuat Gürel;

“Üniversitenin şehir ile bütünleşmesi, sanayi ile bütünleşmesi sevindirici”

Karabük Valisi Fuat Gürel “Şehrimizin, sanayinin gelişmesi ve şehrimizin lokomotifinin de Kardemir olduğunu belirterek isityorum” diyerek sözlerine başladı. Gürel konuşmasının devamında “Bu şehir aynı zamanda 14 yıllık bir mazisi olan, şehrin hem sanayici hem de üniversite yöneticilerimizin önderliğinde çok modern bir üniversiteye sahip olmuş. Birçok üniversitede olmayan öğrenci kapasitesi mevcut, 50 bine yakın öğrencisi bulunuyor, diğer taraftan 100’e yakın ülkeden 10 bin’e yakın uluslararası öğrenciye sahip bir üniversitemiz var. Özellikle pandemi döneminde yabancı öğrencilerin memleketlerine gitmediğini gördüğümüzde şehrimizde kaldıkları süreçte onların varlığı daha fazla hissedildi. Üniversitemiz şehrimizin sanayisi, turizmi ve eğitimi alanında öncü bir kuruluş, emeği geçenlere huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Üniversitelerin şehirle ve sanayi ile bütünleşmesi gerekir, bu manada üniversitemizin de yaptığı faaliyetlerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor, şehir ile bütünleşmesi, sanayi ile bütünleşmesi sevindirici. İnşallah önümüzdeki süreçte bilim adamlarımızı ve sanayicilerimizi bir araya getirme etkinliklerimize devam edeceğiz, böylelikle sanayicimizin çok daha kaliteli ürünler üreteceğinden eminim. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan bir şehirdeyiz, Karabük ayarında bir şehirden bu kadar çok firmanın ihracat yapması çok kolay bir iş değil. Bu manada sanayicimizin de ufkunun ne kadar geniş olduğunu görüyoruz, dünyanın herhangi bir yerinde satamayacağı bir ürün olmadığını düşünen insanların bulunduğu bir sanayi altyapısına sahibiz, tabi bunların hepsinin altında Kardemir yatmakta.” dedi.

KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar

“Bu sene sempozyumlarımızda dünyanın değişik coğrafyalarından 200 civarı uluslararası makale yüz yüze ve sanal ortamda sunulacak”

3 Nisan tarihini Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından dönüm noktası olduğun ifade eden KBÜ Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda sempozyumların danışmanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar; “1937 yılında temelleri atılan Demir Çelik Fabrikası Türk Sanayisine yön vermeye devam etmektedir. Kardemir’den 70 yıl sonra kurulan Dünya sıralamalarında Ankara ve İstanbul’un dışından ilk bin de yer alan tek üniversite olan üniversitemizin başarıları katlanarak devam etmektedir. Üniversite sanayi iş birliğiyle birlikte yaptığımız bu sempozyum ve FENOFEM Sanayi Sanal Fuarının eğitim dünyasına ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Prof. Dr. Yaşar bu üç sempozyumu sanayi ve eğitim dünyasıyla buluşturdukları için mutlu olduğunu ifade ederek sözlerinin devamında şunları söyledi. “Bu sene sempozyumlarımıza dünyanın değişik coğrafyalarından 200 civarı uluslararası makale yüz yüze ve sana ortamda sunulacaktır. Tüm sunumlarımızı canlı olarak youtube ve fuar sayfası üzerinden canlı olarak vereceğiz.  Dijital bir çağda yaşıyoruz. Biz de metal sektöründeki firmalarımızı dünya ile buluşturmak, dünyaya tanıtmak için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Dünyadaki yaklaşık 156 tane ticaret ataşesi ile iletişime geçtik. Tüm firmalara fuarın duyurusunu ulaştırmaya çalıştık. Sempozyumların hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Decdeli

“Amacımız firmaları dijital dönüşümle dünyaya tanıtmak”

Kocaeli Üniversitesi Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Global Piyasa Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Decdeli 3 Nisan FENOFEM Demir ve Demir Dışı Metaller Sanayi Sanal Fuarını dijital dönüşümle de ilişkilendirerek katılımcılara tanıttı. Global piyasadan da bahseden Decdeli global piyasa da 40 bin civarında endüstriyel firma olduğunu ve amaçlarının bu firmaların dijital dönüşüme uygun olarak anahtar sözcüklerle ürün isimleriyle ve ürünlerin endüstriyel profilleriyle dünyaya tanıtmak ve Türkiye’nin ihracatına katkı sağlamak olduğunu belirtti. Decdeli konuşmasının devamında fuar ile ilgili teknik sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan

“Daha fazla ve daha kaliteli üretim”

Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan konuşmasında şehir ve ülke olarak daha fazla üretim yapıp bu ürünlerin satılmasının gereğine vurgu yaptı. Sözlerinin devamında Baylan “Yatırımları ve üretimlerinizi arttırın bunları artırmazsanız geride kalırsınız maliyetler artar ve zarar edersiniz. Bizim de daha fazla ve daha kaliteli üretim yaparak dünya piyasasında yerimizi almamız lazım.” şeklinde konuştu.

Kardemir Genel Müdürü Necdet Utkanlar

“Karabük, Türk çelik sektörüyle çeliğin başkenti ve merkezi”

Kardemir Genel Müdürü Necdet Utkanlar konuşmasında Karabük’ün Cumhuriyet kenti olmasının yanı sıra Türkiye çelik sektörünün demir ve çeliğin başkenti ve merkezi olduğunu belirtti. Utkanlar, KARDEMİR’in 84 yıl önce 250-300 bin tonla üretime başladığını bugün ise 2,5 milyon tonu geçtiğini söyledi. Utkanlar sözlerinin devamında “Önümüzdeki yıllarda 3,5 milyon tona gelmeyi hedefliyoruz. Bu ilave yatırımlarla olacak. KARDEMİR’in sırtında başka misyonlar da var. Türkiye’de hiçbir fabrikanın üretemediği ürünleri ortaya koyuyoruz. Başta 72 metre uzunluğundaki demir yolu rayları, yüksek hızlı tren rayları. Bu sene inşallah demiryolu tekerleği konusunu hızlandıracağız. Ağır profiller konusu var. Türkiye’de hiçbir yerde üretilemeyen ve kangal halinde üretilen kalın kangallar. Otomotiv, makine imalat ve özellikle savunma sanayi için çok önem arz eden malzemelerden bahsediyoruz.” dedi.